Naturhistorie nr. 13

Så er det troldetid!

Du og mange andre vil sikkert sige "who cares", når det gælder trolde; men så er det, jeg lige må gøre opmærksom på, at trolde stadig er meget nærværende i skandinaveres (og andre folkeslags) verdensbillede.

Anno 2009 er det helt almindeligt at lære om trolde i sin opvækst. Kort sagt ethvert skandinavisk barn (og dermed voksen) ved, hvad en trold er, og hvordan den ser ud.
Egentlig er det en lidt pudsig måde, at børn lærer om trolde - på den ene side læres "alt om trolde" og på den anden side - faktisk samtidigt - forsikres barnet om, at trolde ikke eksisterer.
Men da børn generelt er gode til at rumme flertydig og modstridende information, tager de fleste gudskelov ingen skade af denne tågesnak.

Jeg oplever, at trolde repræsenterer det ingenmandsland, der er i grænselandet mellem mennesket og naturen. Men da naturen idag er sat helt ud på et sidespor, og alt bogstaveligt talt er oplyst, er det sjældent, at det moderne storbymenneske overhovedet nærmer sig denne grænse.

Trolde tilhører en tid, hvor mennesket fandt naturen mystisk og truende - modsat i dag hvor det nærmest er modsat.
Men man kan gøre et forsøg - ligesom mystikere, der opsøger nigredo-tilstanden, kan man gå ALENE ud i en stor skov midt i en mørk nat. Så vil man komme tættere på grænsen - og jeg er lutter øren for de historier, der måtte komme ud af et sådant eventyr. What if?
Rigtig mange tør ikke dette - forståeligt nok - det er faktisk sværere end man tror - prøv selv! Og rigtigt mange har ikke engang muligheden - den nærmeste større skov er simpelthen for langt væk.

Men man kan altid LÆSE om trolde, mens man nyder en kop trolde-the.

Og her er et tip: den, der har danset en hel aften med en underskøn partner skal huske at kigge ned - hvis der stikker en troldehale ud under dansepartnerens bukse- eller kjolekant, så er det helt sikkert EN TROLD.
Så PAS PÅ! Eller jeg skulle måske nærmere sige: TIL LYKKE!

Til slut vil jeg lige sige - trolde KAN faktisk trimmes - hvis man gør det med kærlighed og et glimt i øjet ;-)


Ingen kommentarer:

Free counters!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...